Csótány nézet. Csótányok lepték el a villamosvezetők pihenőjét a Közvágóhídnál

Konyhai csótány – Wikipédia

Tartalomjegyzék

A csótányok világszerte megélnek, a sarkvidékek kivételével. A legtöbb fajt a trópusokon találjuk. Európában sok apróbb termetű fajuk honos, az emberi környezetben megtelepedett nagyobbakat más földrészekről hurcoltuk be.

A legismertebb európai fajok: német csótány vagy muszkabogár Blattella germanica — Afrikából hurcoltuk be amerikai csótány Csótány nézet americana — ugyancsak Afrikából hurcoltuk be konyhai csótány vagy svábbogár Blatta orientalis — őshazája ismeretlen lapp erdeicsótány Ectobius lapponicus — Magyarországon is honos Megjelenésük, felépítésük[ szerkesztés ] Testhosszuk fajtól függően 1—6 centiméter.

Legerősebb és legstabilabb testrészük a tor.

A legpuhább és csupán gyenge csótány nézet ellátott testrészük a potrohebben van a legtöbb belső szervük. Fejük jól fejlett, pajzzsal védett. Szájszervük rágó típusú.

a látástornáról

A fejből két hosszú, sok ízből álló csáp nyúlik ki. Nagy összetett szemükkel jól látnak.

Csótányok lepték el a villamosvezetők pihenőjét a Közvágóhídnál

A két szárnypár a tor mentén egymás fölött helyezkedik el: a felső pár erős, és csak védő szerepe van. Egyáltalán nem, vagy rosszul repülnek, több faj nősténye a szárnyait el is vesztette. Bűzmirigyük van. Lárváik igen hasonlítanak a felnőtt rovarokra, de még szárnyatlanok. Keringési rendszerük[ szerkesztés ] Szívük a tergitek alatt, a középsíkban helyezkedik el a test teljes hosszában. Két részből áll: a hátsó szakasz a 12 kamrából ampulla álló tulajdonképpeni szív; előtte mindkét oldalon billentyűkkel záródó nyílások ostiumok vannak.

Az elülső szakasz a tor második szelvényétől az agydúcig tart, ez a főér aorta. A kamra izomzatának elernyedésekor diastole a vérnyirok a nyílt ostiumokon csótány nézet a szív üregébe áramlik.

  1. Csótány- és rovaralagút feromonnal - hoszivattyu-info.hu
  2. Elterjedése[ szerkesztés ] A behurcolásoknak köszönhetően ma már világszerte elterjedt a faj.
  3. Látássérült aura
  4. Хедрон ухитрился отколупнуть сколок позолоченной плитки и, казалось, был страшно доволен этим актом мало кого трогающего вандализма.
  5. csótány | hoszivattyu-info.hu

A kamrák hátulról elölre terjedő kontrakciós hulláma systole zárja az ostiumokat, és az csótány nézet préseli a haemolymphát. Potrohukban 4, a torukban 2 pár harántedény van, ezek betorkollásaitól kis billentyűk terelik a szívben elölre áramló haemolymphát a szervezet szükségletének megfelelő oldaledényekbe.

Az oldaledények falában nincs izomréteg. Az aortában elölre áramló haemolympha relatív túlnyomást okoz a fejben, így onnan a folyadék a kisebb nyomású területek felé áramlik. A ventrális diafragma izomzatával és lassú kontrakciójával a hasdúclánc körül okoz kisebb túlnyomást, onnan a haemolympha dorzális irányba folyik. Ez inkább a perikardiális szinusz relatíve kisebb csótány nézet miatt van így, csótány nézet a dorzális diafragma nyugalmi állapotban ív alakban hajlott, és benne szelvényenként legyező irányú izmok csótány nézet.

myopia műtét előnyei és hátrányai

Amikor ezek összehúzódnak, a diafragma kiegyenesedik, és vízszintes lesz. A perikardiális szinusz térfogata nő, nyomása csökken, és a haemolympha a perivisveralis térből ideáramlik.

Navigációs oldal

Innen aztán a szív újra a fejbe, illetve az oldaledényekbe pumpálja tovább a haemolymphát. Női ivarszervek[ szerkesztés ] A páros petefészek ovarium petecsőből ovariolum áll, amelyek a potroh harmadik szelvényének tergitjéhez végfonállal filum terminale kapcsolódnak. A végfonál után a csírakamra germarium következik, ebben lesznek az őscsírasejtekből petesejtek. A csírakamra alsó szakaszában a petesejtekhez praefollicularis sejtek kapcsolódnak és így haladnak tovább a szikkamrába vitellarium.

milyen gyakran kell ellenőriznie a látását

A praefollicularis sejtejből egyrétegű táplálóréteg folliculushám képződik, amelynek sejtjei zsírokat, glikogént vesznek fel és beépítik a petesejt szikanyagába. A szikképzés után a folliculushám sejtjei peteburkot chorion képeznek. Ezen egy nyílás van, a micropyle, később itt tudnak a hímivarsejtek a petesejthez jutni. A nőstény párzóképes állapotba kerül, ahogy az első petesejtek a csótány nézet kerülnek.

A petecsövek kivezető csövei egyesülnek, csótány nézet lesz a két petevezető oviductusamelyek hamarosan csótány nézet hüvellyé vaginaami már páratlan. A vagina két oldalán ondótartályok receptaculum seminis vannak és ezek mirigyei ez páratlan.

Olvasási mód:

Az ondótartályokban tárolódnak a párzótárs hímivarsejtjei, a mirigyek pedig táplálják azokat. A járulékos mirigy páros csótány nézet, mely apró, fehér csövekből épül fel. Kivezetőcsövük a csökevényes tojócső lemezei között nyílik, feladata a petetok ootheca falának képzése.

A vagina alatt költőtasak nyílik, ami egy rövidlátás és psziché, egy vakzsák, ami a torig visszahúzódik. Falát cuticula borítja, sok körkörös és hosszanti izma van és sűrű a tracheahálózata. A külső ivarszerveket alulról a nagy felületű subgenitalis lemez fedi el. Legfelül paraproct lemezek vannak, rajtuk találhatók a cercusok csótány nézet közöttük nyílik az anus.

A paraproct lemezek alatt találhatók a valvulák a párzásban, a peterakásban, a peték újrafelvételében van szerepük amelyek a tojócső ovipostor elcsökevényesedett maradványai.

Navigációs menü

Közöttük nyílik a járulékos mirigy kivezetőcsöve, alattuk a hüvely nyílása, a vagina alatt pedig a költőtasak nyílása található. Hímivarszervek[ szerkesztés ] A fehér, apró, gömb alakú herék csótány nézet a 7. A spermiumok valószínűleg folyamatosan érnek meg a herékben. Az ondóvezető ductus deferens a járulékos mirigy tövéhez juttatja a hímivarsejteket, ismeretlen a funkciója.

Széles kivezetőcsövébe torkollanak az ondóvezetők, ezért ondóhólyagnak vesicula seminalis is nevezik. Ez a páratlan ondókilövellő csőben ductus ejaculatorius folytatódik.

Küldjön üzenetet

Ehhez egy összetett csöves mirigy, a phallus-mirigy csatlakozik, ami spermatophorává alakítja a spermiumokat. A külső ivarszervek csótány nézet láthatók a paraproct lemezek, a cercusok és az anus.

Ezek alatt a horog formájú, aszimmetrikus külső ivarszervek találhatók. Oldalsó részeik, a paramerek a párzáskor történő összekapcsolódást biztosítják. Ettől medialisabban fekszik a hypophallus — ennek belsejében van a penis, rajta nyílik az ondókilövellő cső.

Konyhai csótány

Életmódjuk[ szerkesztés ] Éjjel aktívak; nappal falrepedésekben és egyéb rejtekhelyeken húzzák meg magukat. Többnyire magányosak, de időnként nagy csapatokban tűnnek fel. Mindenevők; táplálékukat éles szaglásukkal keresik.

Feromonos illatanyagával vonzza oda a rovarokat, melyek a csapdába bemászva benne ragadnak.

Lehet, hogy érdekel