Kecsketej látás. Izsákon a „szegény ember tehenére” voksoltak

kecsketej látás

kecsketej látás

Az kecsketej látás ötven év során a juhászat volt az az ágazat, amely létszámban, népszerűségben és jövedelmezőségben nagyobb jelentőséggel bírt a kiskérődzők közül. A kecske kecsketej látás visszaszorult, annak ellenére, hogy teje — minőségét és beltartalmát tekintve — értékesebb, mint a tehéntej. Kocsis Pál, az Alföldi Garabonciás Kft.

Több generáció nőtt fel úgy, hogy alapvető élelmiszere volt a kecsketej. Mivel a kecske a tejjel biztosan nem üríti a TBC kórokozóját, így a tej hőkezelése előtti korban a kecsketej itatása volt a betegség elkerülésének legbiztosabb módja. Egyes területeken — az általános ellenálló-képességet növelő tulajdonsága miatt — gyógyszerként fogyasztották. Európa számos országában — mint Franciaország, Spanyolország, Görögország vagy akár Hollandia — sokkal megbecsültebb kiskérődző a kecske, és a kecsketejből készült termékeket is kecsketej látás számon tartják, mint hazánkban.

Finom élelmiszert gyártani mások örömére, állatokat tartani kint hektár közepén önmagában is elég motivációt jelent Jelenlegi becslés szerint mintegy kecske él Magyarországon, de átgondolt tenyésztőmunka híján markáns hazai fajtáról nem beszélhetünk. Azokat az egyedeket, amelyek nem illenek a szánentáli fajtába, vagy az alpesi jel a látás tesztelésére, magyar parlagiként nevezik.

A hazai kecsketenyésztés összefogását kecsketej látás Magyar Kecsketartók és Tenyésztők Országos Szövetsége végzi, és a szervezet egyben törekszik kecsketej látás, hogy a magyar kecsketenyésztést európai színvonalra emelje. Az érdeklődés és a termelői kedv valamelyest nő, hiszen a tenyésztést az EU-n belül sehol sem korlátozza mennyiségi kvóta, így az ágazat szinte korlátok nélkül fejleszthető.

kecsketej látás

A számtalan gonddal küzdő magyar mezőgazdaságnak olyan része lehet a kecsketenyésztés, kecsketej látás ugyan sohasem válik stratégiai ágazattá, de hozzájárulhat sok száz család megélhetéséhez és a vidék fejlődéséhez… Vállalta az ismeretlent Az Izsákon alapított és a város szűk természeti környezetében működő Alföldi Garabonciás Kft. Nem is gondolná az ember, hogy kecsketej látás tíz éve még építőipari vállalkozást vezetett, és a gyakorlati mezőgazdasággal nem sok kapcsolata volt.

Azt azonban elárulja, hogy szereti kecsketej látás kihívásokat. Nem is kell ezt különösebben bizonyítania, hiszen a kecsketenyésztéssel és sajtgyártással olyan szakterületre merészkedett, amihez korábban egyáltalán nem értett.

Aztán lépésről lépésre, megfontoltan haladva megszerezte a szakmai ismereteket, gyűjtötte a tapasztalatokat, és mindezt ráépítette arra az alapra, amit a vállalkozókedve és kitartása jelentett. Azt azonban hangsúlyozza, hogy a segítőkész hozzáértők tanácsát mindig szívesen fogadta.

A kecsketejes szappanokról A kecsketejes szappanokról A kecsketejes szappan luxus élmény.

A család pedig, természetesen vállvetve mögötte állt, és így sikerült mára — nagyon rövid idő alatt — az ország legismertebb kecsketenyészetét kialakítania és ismert kecskesajt-üzemet működtetnie.

Az Alföldi Garabonciás Kft.

kecsketej látás

Kocsis Pál úgy fogalmazza meg vállalkozásuk küldetését és elsőrendű célját, hogy termékeikkel szeretnének hozzájárulni az egészséges táplálkozás és a sajtfogyasztás kultúrájának hazai térhódításához, valamint a messze földön híres magyar gasztronómiai hagyományok ápolásához. Arra törekszenek, hogy mind kereskedelmi, mind társadalmi kapcsolataikra a felelősségteljes és a tisztességes piaci magatartás legyen a jellemző.

Igazából ez egy gyönyörű dolog — mondja —, hiszen sajtot, finom élelmiszert gyártani mások örömére, állatokat tartani kint hektár közepén önmagában is elég motivációt jelent. Így aztán, nem is titkoltan, beleszerettek a munkájukba, a vállalkozásukba.

Én azt mondom, a kecsketej látás olyan, mint a férfiember.

A kecsketejes szappanokról

Akkor igazi, ha már az et megérte, mert akkor már csak a lényeg van benne. Hát a sajtokkal is így van ez, ezért egy féléves-éves sajtnál kezdődik az igazi sajt. Mivel az EU-csatlakozást követően az amúgy sem sok kecsketartó egy része kapitulált, nehéz volt a működéshez elegendő kecsketejet beszerezni.

Kapacitásukat lekötendő, választékukat így tehéntejből készült termékekkel bővítették, illetve immár hat éve annak, hogy AVOP-támogatással kecskefarmot hoztak létre a Kiskunsági Nemzeti Park területén. Jelenleg is anyát tartanak és fejnek, onnan fedezik a kecsketej látás egyharmadát. A többit környékbeli gazdától vásárolják, akikkel a mennyiséget és minőséget ötéves keretszerződésben rögzítik, az árakat pedig évente határozzák meg — sorolja. A kecskefarm létrehozásával az alapanyag-termelésen túl példát is szeretnének mutatni a gazdálkodóknak.

Napi fél liter tej tényleg távol tartja az orvost? Tények és tévhitek a tejről Travelo A tej világnapja alkalmából dietetikusunk összegyűjtött néhány alapvető fontosságú tudnivalót erről a mostanában igen megosztó italról.

A másik cél a tenyészállomány kialakítása volt. Tenyésztési hagyományok híján a kecskéket beszerezni sem volt könnyű hazánkban, kecsketej látás a tartás fortélyait is folyamatosan tanulták. Az állomány a harmadik év végére állt be, jelenleg már csak minősített bakokat vásárolnak.

A farm körüli gyepterületek legelőként és kaszálóként szolgálnak. A viszonylag egy tömbben fekvő földterület egészét bevonták az agrár-környezetgazdálkodási program ökológiai gyepgazdálkodási 98 hailletve ökológiai szántóföldi növénytermesztési 7,75 ha célprogramba… Színvonalas kecskefarm A mintegy hektár ökológiai művelésű földterületen végzett gazdálkodásukat a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.

Kecskeállományuk részben kecsketej látás, részben szánentáli anyákból és szaporulatukból áll.

kecsketej látás

A kecskefarmon abszolút környezettudatos gazdálkodás folyik, a legelőn tartózkodó állatok itatásához szükséges vizet is szélkerékmeghajtás hozza a felszínre. A korszerű istállóépületben elválasztott kutricákban kecsketej látás állatok teljes komfortja biztosított, az EU-elvárásoknak megfelelően.

A fejőházban a munkafolyamatokat automata vezérli, és természetesen amit lehetett, gépesítettek, így jellemzően SAC-technika uralja a telepet.

Mindehhez kellett egy jó adag fanatizmus és temérdek pénz.

kecsketej látás

Utóbbi megszerzéséhez az elmúlt években a megpályázott uniós támogatások sokat segítettek, persze a megfelelő hozzáállás és türelem mellett. Mindennek hozadéka, hogy a Garabonciás-farm ma már tanulmányi csoportokat is fogad.

Az ide ellátogató hazai és külföldi szakember- és diákcsoportok kecsketej látás telepen testközelből ismerhetik meg a nagyüzemi kecsketartás mesterfogásait. Stratégiai cél volt az is, hogy egy olyan integrációs gazdálkodási rendszert alakítsanak ki és működtessenek, amelynek keretében telepenként kecske értékesítésével, közös apaállat-használattal, valamint szakmai és gyakorlati tapasztalatcserével segítik partnereiket.

Miért érdemes tehát időnként fogyasztani belőle?

Korszerű tejfeldolgozó, csúcsra járatva Az Alföldi Garabonciás Kft. Az épület tervezése és kivitelezése során kiemelt feltétel volt a kecsketej látás, az ergonómiai és az állatjólléti szempontoknak való maximális megfelelés. A feldolgozásra váró tejmennyiség azonban egyre növekedett, így az ÚMVP mezőgazdasági termékek értéknövelése jogcímen is nyertek támogatást a tejfeldolgozó kibővítésére.

Így — gondolva egy merészet — rövid idő alatt megszervezve megháromszorozták, és a napi 5 ről 15 literre növelték a feldolgozó kapacitást.

kecsketej látás

Az új üzemcsarnok korszerű tejátvevő- pasztőröző- és tárolóberendezéseket, valamint egy többfunkciós palackozósort foglal magában. A beruházással egy teljesen új vonalat sikerült megvalósítani, amelynek segítségével lehetőség nyílik arra, hogy a különböző haszonállatok tejét egymástól tökéletesen elkülönítve dolgozzák fel. Ennek az új üzemrésznek a napi teljesítménye a 10 liter tej feldolgozását is meghaladhatja.

A modern eszközök nemcsak leegyszerűsítik, hanem jelentős mértékben le is rövidítik a technológiai folyamatokat.

Miért jó a kecsketej?

A korszerű berendezések és felszerelések mind az élelmiszer-biztonsági előírások betartásához, mind a hűtési lánc fenntartásához szükségesek. A szintén rendelkezésre álló különböző méretű, korszerű járműparkkal végzett árukezelési és szállítási tevékenység során legfontosabb szempont az, hogy a termékek a lehető legjobb minőségben kerüljenek átadásra a kereskedelmi partnerek részére.

Kedvező természeti környezetben A központi telephelytől néhány kilométerre, az UNESCO által ben bioszféra-rezervátummá nyilvánított Kiskunsági Nemzeti Park közvetlen szomszédságában elhelyezkedő kecskefarm — ahogy már fent említettük — az Európai Unió által létrehozott Natura terület része.

Az érintetlen alföldi pusztán megtermelt alapanyagot — a kecsketejet — hagyományos receptúra alapján, de a legkorszerűbb technológiát alkalmazva dolgozzák kecsketej látás.

Miért pont ma?

Kiemelt figyelmet fordítanak a termékek magas minőségi — prémium — szintjének megtartására, ezért telephelyükön szakképzett és az újdonságokra mindig nyitott sajtmesterek vezetésével rendszeres technológiai fejlesztéseket hajtanak végre. A tejtermékek a tej minden lényeges alkotóelemét fehérje, ásványi anyagok, zsír, tejcukor megőrző alapanyagokból készülnek. Az első számú nyersanyag — a kecsketej — különösen nagy értékű, kiváló dietétikai hatású tápanyagforrás, amely vitamintartalma és könnyű emészthetősége révén elsőrendű alkotóeleme az egészséges étrendnek.

A gyep esetében az AKG-ben való részvétel nem sok többlet kötelezettséget ró a gazdaságra a korábban és jelenleg is betartandó előírásokhoz képest, és a szántón termesztett lucernával sincs sok többletmunka, ráadásul ez a takarmányigény egy részét is fedezi. Ezért szinte minden a környezettudatos gazdálkodás mellett szólt.

  1. Téveszmék miatt arathatott a kullancsos tej [origo]
  2. Myopia kezelése otthon
  3. A kecsketejes szappanokról
  4. Miért fogyasszunk kecsketejet? - HáziPatika

Az adminisztráció azonban óriási, főként azért mert a terület zöme nitrátérzékeny besorolású, egy-egy része pedig kedvezőtlen adottságúnak bélyegzett, illetve a már említett Natura területen fekszik. Éppen ezért avatott szaktanácsadó hogyan lehet gyorsan leülni a látást a kérelmek, pályázatok elkészítését, jelzi, hogy mikor mire kell készülni, mit kell beadni — mint pl. Továbbá tájékoztat a jogszabályokról, határidőkről, mint pl.

Izsákon a „szegény ember tehenére” voksoltak

De ugyanilyen fontos az AKG-támogatási kérelmet jóváhagyó határozatok kézhez vétele, illetve a területazonosítási kérelmek beadása is. Emellett folyamatosan, naprakészen kell vezetni a gazdálkodási naplót, a gazdaság egészére be kell tartani a kölcsönös megfeleltetés HMKÁ, Eshet-e a látás az alváshiánytól előírásait és a tápanyag-gazdálkodási tervben szereplőket.

A kecske az egyik legrégebbi háziállatunk, melyet körülbelül tízezer évvel ezelőtt háziasítottak őseink. Már az időszámítás előtt is ittak kecsketejet, és a mai napig ez a világon a legnagyobb mennyiségben fogyó tejféleség.

Van tehát adminisztratív teendő bőven a szakmai, gyakorlati munka és a termékek piacra juttatási feladatai mellett. Minden a helyén van tehát a gazdaságban, mindenki tudja és érti a dolgát, aki itt végzi munkáját. Egyébként pedig kevés ember dolgozik a farmon, hiszen a technika lassan kiszorítja a kétkezi munkát. Ha látom, hogy jól érzik magukat, akkor talán ennek is része van a termelési eredmények sikerében. Én azt vettem észre, hogy a lágyabb, kellemesebb melódiákat — mint Mozart, Vivaldi — szívesebben hallgatják, mint esetleg Beethovent, de ez lehet, hogy csak az én lelkem visszatükröződése.

A védjegy elnyerésének mindenkori feltétele az, hogy a felhasznált alapanyagok, összetevők, valamint a gyártási folyamat, illetve maga a végtermék ne egyszerűen elérje, hanem egy vagy több jellemzőjében meg is haladja a hatályos élelmiszer-szabályozás kritériumait. Ezeknél a termékeknél ez már sikerült… Kiemelt figyelmet kecsketej látás a termékek magas minőségi szintjének megtartására.

Lehet, hogy érdekel