Látás napja. A látás világnapja - A Turulmadár nyomán

Olvasási beállítások

Facebook A Fehér Bot Napja: október A Fehér Bot Nemzetközi Világnapja október A nemzetközi nap célja a közvélemény figyelmének felhívása a vakok és a gyengén látók látás napja helyzetére, keresve gondjaik megoldásának lehetőségeit, a társadalomba való teljesebb értékű beilleszkedésük útját. A fehérbot a vakok utcai közlekedésének közismert és elengedhetetlen segédeszköze. A párizsi utcán sétálgatva többször megfigyelte a nagy jármű- és személyforgalomban félénken és bizonytalanul közlekedő vakok állandó veszélyeztetését.

látás napja

A as évek végén Párizs forgalma egyre fokozódott, a vakok veszélyeztetettsége egyre inkább növekedett. A vakok megsegítésének lehetőségét megtárgyalta az édesanyjával, aki nem értett egyet a lánya igyekezetével, és inkább irodalmi művek Braille rendszerű átírását javasolta a lányának, amely igen divatos tevékenység volt a magas társadalmi rétegek hölgyeinek körében.

A kérdéssel mégis tovább foglalkozva egy könnyen felismerhető eszköz kézben hordásának a gondolatát vetette fel. Használata fokozatosan terjedt el Európában és csaknem az egész világon. A vak és a gyengénlátó emberek helyzete Magyarországon Információink kb. Még a szótól is elborzadunk: vakság. Áltapintatból a vak embereket elneveztük világtalanoknak, pedig nem látás napja ezt a titulust az ő világuk fantáziára utaltabb, mint látó társaikéahogy elutasítják a szánalmat is.

Helyette értelmes segítségre várnak, hogy látás napja, dolgozhassanak, gyermekeket nevelhessenek, látás napja hasznosan élhessék le az életüket. A társadalom szemlélete lassacskán változik a fogyatékos emberek irányában, de sok még a tennivaló — mindkét fél részéről — annak érdekében, hogy az esélyegyenlőség maradéktalanul megvalósuljon.

A vak és a gyengénlátó emberek túlnyomó többsége felnőttként veszíti el látását.

látás napja

Okai: elsősorban az öregedéssel együtt járó látásromlás, ezenkívül a cukorbetegség szövődménye, a zöld hályog glaucomaa különböző sérülések és balesetek. A látássérültek másik csoportját a született és a gyermekkori látás napja és gyengénlátók alkotják. Ezenkívül a különféle szembetegségek is pl. Hazánkban ban látás napja el hivatalosan a vak gyermekek oktatása, és ben óvodai képzésük — mindenkor állami feladatként. A vak gyermekeknek egy speciális óvodájuk és iskolájuk van Budapestena gyengénlátóknak egy a fővárosban és egy Debrecenben.

Az öregszeműség kezelhető (Optimum Látásjavító Központ)

Az oktatási törvény a vak és a gyengénlátó tanulóknak is lehetővé teszi, hogy integráltan, a látó gyerekekkel együtt tanuljanak. Bár a törvényi feltétel adott, a tárgyi és a személyi feltételek kevés oktatási intézményben állnak rendelkezésre.

A vakon született gyermekek képzésének alapja a Louis Braille francia nyomdász által megalkotott pontírás.

Egy százalék

A vakok iskolájában is a normál általános iskolai tananyagot tanítják speciális segédeszközök alkalmazásával. Örvendetes, hogy egyre több vak fiatal szerez érettségit és folytatja tanulmányait főiskolán vagy egyetemen.

Az értelmiségi pályák közül a legnépszerűbbek: jogász, tanár. Kvalifikált szakmának számít még a látássérültek körében a gyógymasszőr szakma. Ma már a technika is egyre nagyobb látás napja segíti a látássérült emberek boldogulását: a képernyőolvasó szoftverrel felszerelt számítógép, a szkenner, az olvasó televízió, a digitális nagyítók, a beszélő mobiltelefonok stb. Sajnos ezek az eszközök drágák, és mivel az OEP normatív módon nem támogatja beszerzésüket, nagy anyagi megterhelést jelentenek a családoknak.

A rendszerváltás után, a piacgazdaságra való áttérés következményeként a vak emberek nagymértékben kiszorultak a telefonalközpont kezelői munkakörökből. A munkahelyeken látás napja telefonkezelést látás napja egyéb tennivalókkal pl. Az ún. Jelenleg hazánkban több településen működnek olyan cégek, nonprofit szervezetek, amelyek fogyatékossággal élő személyek, mint a látás normája látássérültek részére is kínálnak álláshelyeket.

Ezek száma sajnos jóval alacsonyabb, mint a munkát vállalni szándékozóké.

  • Október a látás hónapja, október , a Fehér bot világnapja – Láthatatlan Kiállítás Budapest
  • LÁTÁS NEMZETKÖZI NAPJA! – Vakok és Gyengénlátók Somogy Megyei Egyesülete

Az előítéletek még mindig élnek, és amíg a látókból válogathatnak a munkáltatók, nem szívesen alkalmaznak vak munkavállalókat. Hiába vannak különféle kedvezmények és ösztönzők, a munkáltatók vonakodnak a látássérült személyek alkalmazásától.

A látás elvesztése mellett nagy trauma az is, hogy elveszítik addigi egzisztenciájukat, amit nem pótolhat a rokkantsági ellátás. Budapesten a Vakok Látás napja Intézetében és a regionális elemi rehabilitációs központokban, valamint a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségében és a megyei tagegyesületekben az új élethelyzethez szükséges hasznos ismereteket sajátíthatják el a felnőttkorukban látássérültté vált emberek.

Így pl. Sajnos ezt a rehabilitációt nem követi a munkába helyezés, ez csak a látás napja és a véletlenen múlik.

#FontosaLátásom - Október a Látás Hónapja

A felnőttkori látássérültek többsége a passzív látás napja helyett értelmes és hasznos munkára vágyik. A valóság az, hogy csak a töredékük talál magának elfoglaltságot. Látássérültek a társadalomban Többször is készültek olyan felmérések, amelyek a társadalom ép tagjainak a különböző fogyatékos csoportokhoz való viszonyulását vizsgálta.

Kiderült, hogy a legpozitívabban a látássérültekhez viszonyulnak.

Mindent a látásról a Látás Világnapján - Egészségtüköhoszivattyu-info.hu

A felmérések pozitív mérlegének ellenére a látássérültekkel szembeni előítéletek mélyen élnek a társadalomban. Alapvetően úgy gondolják, hogy aki nem lát, az nem is tud munkát végezni. Természetesen ugyanúgy, mint aki lát, csak másféle információk hallás, ízlelés, szaglás, tapintás alapján, ha pedig kell, látó segítséget kérve. A társadalom látó tagjai azon is megrökönyödnek, ha egy vak televíziót néz, moziba és színházba jár. A látássérültek látás napja mindez teljesen normális, hiszen a hallott információkból az agy alakítja ki a képet.

látás napja

A vak és a gyengénlátó emberek túlnyomó többsége családban él, önálló háztartásban. Gyermekeket nevelnek és iskoláztatnak.

Október a látás hónapja, október 15., a Fehér bot világnapja

Amennyiben erős kötelék volt a két fél között, úgy együttes látás napja feldolgozzák a megrázkódtatást. A született vak látás napja párválasztását jellemzően az határozza meg, hogy saját sorstársaival kerül közelebbi kapcsolatba.

Az előítéletek megszüntetésében, a tudat formálásában nagy szerepet játszik a média, de elsősorban azoknak a szemlélete változik, akik személyes kapcsolatba kerülnek vak és gyengénlátó látás napja. Az esélyegyenlőségi törvény remélhetőleg elvezet oda, hogy a társadalom ugyanolyan embernek fogja tekinteni a látássérülteket, mint a látó társaikat; és a gyakorlati életben is ugyanazon jogokat biztosítja számukra.

Lehet, hogy érdekel