Rövidlátás uralkodó. Látás látólátása vagy rövidlátás A homályos látás 5 oka: mi ölte meg a szemünket

Sor gyakorlatok a rövidlátás a szem

rövidlátás uralkodó

Nyomtatás Az Egyesült Államokban ma sokkal több rövidlátó van, mint amennyi az es évek elején volt, és csökkent a fehérek és a feketék közti különbség rövidlátás uralkodó rövidlátók arányában. A rövidlátás myopia gyakori rendellenesség, amelynek az a lényege, hogy a távoli tárgyról a szembe érkező fénysugarak nem az ideghártyán, hanem az előtt metszik egymást.

rövidlátás uralkodó

Ennek következtében a távolabbi tárgyakat homályosan látja a személy. Amint arról a Science Daily beszámol, Susan Vitale és munkatársai, a National Eye Institute NIH dolgozói azt vizsgálták, hogy hogyan változott a rövidlátás gyakorisága —72 és — között.

A korábbi időszakból személy vizsgálati eredményeit tekintették át, a későbbiből pedig ét. A személyek 12—54 évesek voltak, és a rövidlátás megállapítása ugyanúgy történt —ben és —ben. Rövidlátás uralkodó különbségek drámaiak voltak: —ben 41,6 százalékos, míg —ben még csak 25 százalékos volt a rövidlátók aránya.

rövidlátás uralkodó

A változás mértéke kifejezettebb volt a feketékben, akikben 13 százalékról 33,5 százalékra nőtt az arány, de a fehérekben is jelentős volt a különbség: a két arány 26,3, illetve 43 százalék volt.

Az arányok növekedése a rövidlátás mindegyik súlyossági fokában megfigyelhető volt.

rövidlátás uralkodó

Bár a jelenleg uralkodó elmélet szerint a rövidlátás elsősorban öröklött tényezőktől függ, a fehérek és a feketék közötti különbség  a rövidlátás arányának növekedésében 82, illetve százalékos változás genetikai tényezőkkel aligha rövidlátás uralkodó, sokkal inkább a két csoport közti társadalmi szakadék megkisebbedése, a környezeti változók hasonlóbbá válása magyarázhatja. Bár a rövidlátás uralkodó jól korrigálható szemüveggel vagy kontaktlencsével, erre az amerikaiaknak évente több milliárd dollárt kell fordítaniuk.

Ezért fontos egészségpolitikai feladat a rövidlátás módosítható kockázati tényezőinek azonosítása, és költséghatékony stratégiák kidolgozása ezek hatásainak csökkentésére.

rövidlátás uralkodó

Lehet, hogy érdekel