Tökéletes rövidlátás

Rövidlátás, távollátás: ki hova lát jól?

Blog A rövidlátás, távollátás és az astigmia kezelése.

A rövidlátás megelőzése

Korábban az öregszeműség jellemzőivel, kialakulásával és a rendelkezésre tökéletes rövidlátás kezelési lehetőségekkel foglalkoztunk, amelyek segítségével visszanyerhető az éleslátás. Most a másik három gyakori fénytörési probléma, a rövidlátás, a távollátás és a belső szemtengelyferdülés kezeléseiről lesz szó.

 • Mesterséges szem, amely visszanyeri a látást
 • Mi az a tompalátás?
 • Rövid- és távollátás | hoszivattyu-info.hu
 • A lézeres szemműtét | hoszivattyu-info.hu

Mielőtt azonban rátérnénk az egyes rendellenességek kezelésének rövid ismertetésére, általánosságban azért nem árt annyit leszögezni, hogy ezen látásjavító kezelések mindegyikének az a célja, hogy a szaruhártya alakját a szem tökéletes rövidlátás optikai hibájának függvényében megváltoztassa és ennek segítségével állítsa helyre a látásélességet. A kezelések előtt természetesen mindenki átesik egy  tökéletes rövidlátás vizsgálaton.

Ennek eredménye és az ezek után egyénre szabott kezelési program határozza meg, hogy a szaruhártyát pontosan hol és mekkora mértékben kell korrigálni ahhoz, hogy a látás ismét tökéletes legyen. A kezelések során a lézer a szaruhártya hámrétege alatt, vagy magában a szaruhártyában végzi el a szükséges beavatkozást, ezek alapján felszíni, vagy úgynevezett lebenyképzéses beavatkozások közül lehet választani. A rövidlátás kezelése A rövidlátók a közeli tárgyakat élesen, a távoliakat viszont elmosódva látják.

Amikor a közeli dolgok homályosak: távollátás

Érintőlegesen már szóba került, hogy a rövidlátó szemnél a szaruhártya görbülete az átlagosnál nagyobb, azaz túlságosan domború. Ez a jelenség azt eredményezni, hogy a szembe beérkező fény fókuszpontja a látóhártya előtt van.

tökéletes rövidlátás

A szükséges kezelési technika és program meghatározása minden páciensnél egyéni előzetes orvosi elbírálás alapján történik, de általánosságban elmondható, hogy azok a rövidlátók részesülhetnek lézeres kezelésben, akiknek mínusz 1,0 és mínusz 12,0 dioptriás a szeme, de fontos tudni, hogy az alkalmazandó eljárás függ a szaruhártya vastagságától is.

A rövidlátás korrekciója laposabbá teszi a szaruhártya görbületét és a beérkező fény fókuszpontja hátrébb, a látóhártya síkjába kerül. A távollátás kezelése A rövidlátó szemmel ellentétben a távollátó szemnél a szaruhártya felszíne lapos, görbülete túlságosan kicsi.

 • Mit jelent a látás 50%
 • Ezt tehát nem úgy kell elképzelni,hogy  távolra nem lát.
 • A rövidlátás, távollátás és az astigmia kezelése. - Optimum Szemészet
 • % -os látás - tökéletes? - Rövidlátás September

A beérkező fény fókuszpontja a látóhártya mögött helyezkedik el, ennél fogva a szem a közeli tárgyakat homályosan érzékeli, a betűket elmosódottan látja. Érdekes tény, hogy a távollátást fiatal korban a szem saját maga is korrigálhatja a belső izmok alkalmazkodásával. Ilyenkor távolra élesen látunk, de a közeli tárgyak esetében hamar szemfáradság jelentkezhet, ami akár fejfájást is okozhat.

tökéletes rövidlátás

A kor előrehaladtával ez a korrekciós képesség jelentősen gyengül, azaz a közeli és távoli tárgyakat is egyaránt homályosan érzékeli a szem.

A távollátók esetében akkor van lehetőség lézeres beavatkozásra, ha a kezelési tartomány mínusz tökéletes rövidlátás és mínusz 6,0 dioptria közé esik. A kezelés során megnövelik a szaruhártya görbületét, tökéletes rövidlátás fénysugarak fókuszpontja ezáltal a látóhártya síkjába kerül.

tökéletes rövidlátás

A belső szemtengelyferdülés kezelése Belső szemtengelyferdüléskor a szaruhártyának nem egy, hanem két fő görbülete is van, az egyik domborúbb, a másik laposabb. Ilyenkor a szembe érkező fénysugarak különböző fókuszpontokban futnak össze, ami a képek torzulását idézi elő.

Ilyenkor a közeli és a távoli tárgyakat is homályosan látjuk.

tökéletes rövidlátás

A  lézeres kezelés  során ezt a két különböző görbületet kell megszüntetni egyidejűleg annak érdekében, hogy a látóhártyán egy pontban gyűljenek össze a fénysugarak. Így a homályos látás ennél a fénytörési rendellenességnél is megszüntethető. Ebben az esetben a mínusz 6,0 és a plusz 6,0 dioptria közötti tökéletes rövidlátás esetén van lehetőség a rendellenesség lézeres gyógyítására. Tetszett a cikk?

tökéletes rövidlátás

Ossza meg ismerőseivel! További cikkek.

 1. Rövidlátás, távollátás: ki hova lát jól? - Focus Medical
 2. Nagyfokú rövidlátás és távollátás kezelése
 3. 2 látássérülés

Lehet, hogy érdekel