Mindkét szempontból

mindkét szempontból
Ez a tanulmány egy készülő és - a jelenlegi állapotában, a jelenlegi elképzelés szerint - tizenöt fejezetből álló, általános szociológiaelméleti tárgyú könyv második fejezete. Az első fejezet bevezető jellegű amelynek az első fele talán a Szociológiai Szemlében fog megjelennitehát ez a tanulmány az első tematikus fejezetnek tekinthető, valószínűleg még kis mértékben átdolgozandó tartalommal. Mindkét szempontból szóban forgó könyvben az un. Az intézményes szociológia elmélete.

Az interperszonális kapcsolatokban fennálló szimmetrikus kölcsönös függés formái az együttműködés és a versengés. Míg a versengés konfliktust előidéző tényező, az látásjavító szemműtét a konfliktusok megoldását segíti elő. A személyközi kapcsolatokban a versengés ölthet tisztességes és tisztességtelen formát.

mindkét szempontból

Ezeknek a formáknak a megjelenése főként a helyzet sajátosságainak, illetve a résztvevők önmagukhoz és társukhoz való viszonyulásának függvénye. Formái[ szerkesztés ] Megkülönböztethetőek az mindkét szempontból motivációs mindkét szempontbóla tartalom vagy a szociálpszichológiai szempontból érdekes együttműködés vagy versengés jelenléte szerint.

Intrapszichikus : a konfliktus csak az egyén belső világában játszódik le, nincs külső megnyilvánulása; Interperszonális: az egyén viselkedésében, tetteiben is megnyilvánul.

mindkét szempontból

Hatása szerint[ szerkesztés ] konstruktív konfliktus tisztességes verseny : lehetetlenné teszi a szociális rendszer stagnálását, a változást segíti elő, energiákat szabadít fel, és serkenti a kísérletezést, a cselekvési alternatívák jobb kiválasztását. Bővebben: konfliktuskezelés A konfliktusok kezelésének is léteznek elméletei.

mindkét szempontból

Gyors cselekvést igénylő helyzetekben gyakran szükségszerű alkalmazni. Alkalmazkodó stratégia: Lemondás az érdekek, vágyak érvényesítéséről: félelemből, kényszerből avagy hosszabb távú érdekek miatt, megfontolt döntés alapján a konfliktus első jeleit észlelve.

To be or not to be - the choices bilingual people face - Olya Loichenko - TEDxLasnamäe

Mindkét szempontból stratégia: Az egyén nem mond le a fentiekről, hanem magát a konfliktushelyzetet igyekszik kikerülni Kompromisszumkereső mindkét szempontból Közösen elfogadható megoldás keresése a cél, amely mindkét fél számára kielégítő noha gyakran mindkettejük számára rosszabb, mint amit eredetileg szerettek volna.

Egyenrangú felek között gyakori; az erőviszonyok változásával az erősebb fél a másik legyőzésére törekszik.

mindkét szempontból

Kölcsönösen elfogadják a másik fél önérvényesítését, vállalják az önalávetést, készek együttműködni, empatikusan viselkedni a legjobb megoldási alternatívák megtalálása érdekében. A közösen elfogadott megoldás mellett mindkét fél elkötelezett.

mindkét szempontból

Lehet, hogy érdekel